Όταν ο Μαρξ ήταν φοιτητής

Ο Μαρξ γεννήθηκε το 1818 στην πόλη Τριρ. Σε ηλικία 17 ετών ο πατέρας του Χάινριχ αποφάσισε να τον στείλει για σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη που είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Τριρ. Παρόλα αυτά, όπως αποδεικνύει και η παρακάτω λιθογραφία, ο νεαρός Μαρξ προτίμησε τις μπύρες από την νομική! Μέσα σε έναν χρόνο στην Βόννη πρόλαβε και φυλακίστηκε πάνω από μία φορά για «μέθη» ενώ τραυματίστηκε ελαφρά σε μονομαχία. Παράλληλα, έγραφε ερωτικά ποιήματα στην αγαπημένη του Τζένι.

Έτσι ο πατέρας του αποφάσισε πως έπρεπε με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή την «άγρια εκκεντρικότητα» – όπως την αποκαλούσε – και τον έστειλε σύντομα στο πιο σοβαρό πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στο Βερολίνο το ενδιαφέρον του Μαρξ μετατοπίστηκε προς την φιλοσοφία με αποτέλεσμα να παρατήσει για χάρη της τελευταίας την νομική. Αυτό ωστόσο, δεν άρεσε καθόλου στον πατέρα του, ο οποίος έγραφε σε ένα γράμμα σχολιάζοντας την στροφή στις σπουδές του γιου του, πως «ο εκφυλισμός με μια μαθητική ρόμπα και αχτένιστα μαλλιά έχει αντικαταστήσει τον εκφυλισμό με μία μπύρα στο χέρι» (Singer, 2000: 3).

Πηγή: Singer, P. (2000/1980) A Very Short Introduction to Marx. Oxford: Oxford University Press.

 

Λιθογραφία που αναπαριστά τον νεαρό Μαρξ (1836) σε μια λέσχη μπυροποσίας (drinking club) φοιτητών του Πανεπιστημίου της Βόννης από την Τριρ.

 

Share:

σχετικά άρθρα