Μπίλι Μπαντ, Ναύτης

Χέρμαν Μέλβιλ. 2021. Μπίλι Μπαντ, Ναύτης. Μετάφραση: Παναγιώτης Κεχαγιάς, Κώστας Σπαθαράκης. Αθήνα: Αντίποδες

Το τελευταίο έργο του Χέρμαν Μέλβιλ, ο οποίος δεν κατέληξε ποτέ σε κάποια οριστική μορφή του κειμένου. Δούλευε πάνω σε αυτό έξι χρόνια ενώ, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αφιέρωσε μόλις ενάμιση χρόνο για να γράψει το Μόμπι Ντικ.

Αφηγείται την ιστορία ενός ναύτη, του Μπίλι Μπαντ, ο οποίος στρατολογήθηκε υποχρεωτικά στο πολεμικό πλοίο  Bellipotent. Ο ναύτης, αγαπητός από όλους, κατηγορείται άδικα από έναν οπλονόμο για υποκίνηση ανταρσίας. Είναι μία «θαλασσινή περιπέτεια».

Ο αναγνώστης εισέρχεται στον κόσμο του πολεμικού ναυτικού κατά τον 18ου αιώνα, με τον συγγραφέα να απεικονίζει εξαιρετικά την εποχή και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, σε μία περίοδο που η  απροθυμία να στρατολογηθεί κανείς αρκούσε για να καταδικαστεί σε θάνατο για ανταρσία.

Όμως, από την αρχή του έργου φαίνεται ότι, στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει να αφηγηθεί ο Μέλβιλ δεν είναι απλώς η βιογραφία ενός ναύτη. Αποκαλύπτεται σταδιακά, ότι είναι ένα βαθιά φιλοσοφικό κείμενο, που χρησιμοποιεί ως όχημα τόσο την πλοκή όσο και τους ίδιους τους χαρακτήρες.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες και οπτικές, για το τι ήθελε να πει ο Μέλβιλ αλλά καμία βεβαιότητα, η οποία, όμως, δεν είναι απαραίτητη. Θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μία νουβέλα για τη σύγκρουση του καλού και του κακού και ένα αιχμηρό έργο που μιλάει για την κοινωνική πίεση και την θέση του «ξένου» μέσα σε ένα ομοιόμορφο σύνολο. Πάντως, ό,τι και να είναι τελικά, απλώς η ανάγνωση του έργου είναι από μόνη της ένα συγκλονιστικό ταξίδι και το που θα οδηγήσει τον καθένα είναι απλώς μία επιπλέον ανταμοιβή.

κ.ζ.

Share:

σχετικά άρθρα