Αγαπητοί Σύντροφοι!

Δραματική, Ρωσία, 2020, Ασπρόμαυρη, 121’

Σκηνοθεσία: Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Πρωταγωνιστούν: Βλάντισαβ Κομάροφ, Γιέγκορ Γκορντιέκο, Γιούλια Βισότσκαγια

Η Λιουντμίλα αναρωτιέται: «Πώς είναι δυνατόν να πεινάσει ποτέ η Σοβιετική Ένωση;», την στιγμή που η ίδια προμηθεύεται με ειδικό δελτίο, των στελεχών, ουγγαρέζικο σαλάμι και λικέρ για εξαιρετικές περιστάσεις.

Η Λιουντμίλα καταδικάζει: «Να τους συλλάβετε και να τους δικάσετε, να εφαρμοστεί ο νόμος», αναφερόμενη στους απεργούς-στασιαστές του εργοστασίου, γιατί η Λιουντμίλα είναι βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο εχθρός είναι πλέον νικημένος, όλοι ανήκουν  και ζουν ελεύθερα σε μία σοσιαλιστική χώρα.

Η Λιουντμίλα αγανακτεί: «Ο κόσμος είναι ηλίθιος, δεν καταλαβαίνει», καθώς φυγαδεύεται από μια τρύπα του δημαρχιακού κτηρίου, γιατί οι ταραχές φτάνουν πλέον στο προαύλιο του μικρόκοσμού της.

Κι ενώ το 1962 η  απεργία εξελίσσεται σε σφαγή, η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της Λιουντμίλα διαρρηγνύεται και αρχίζει να μην καταλαβαίνει ούτε η ίδια πώς είναι δίκαιο να σκοτώνονται συμπολίτες της. Όμως πλέον η Λιουντμίλα δεν είναι νοσταλγός του Στάλιν ούτε ταγός της ιδέας του Σοβιετικού Σοσιαλισμού, αλλά μία μητέρα που ψάχνει αγωνιωδώς την κόρη της ανάμεσα στους νεκρούς. Ο ρεαλισμός του παρόντος χρόνου υπερβαίνει την αντίληψη περί εχθρού όπως την έζησε πριν από 20 χρόνια. Περιφέρεται στην ύπαιθρο αναζητώντας απεγνωσμένα ένα κορίτσι με πλεξούδες και γαλάζιες κορδελίτσες, χωρίς να καταλαβαίνει…

Πώς να δαμαστεί αυτή η οντολογική διάψευση;

Ποια λήθη μπορεί να ασφαλτοστρωθεί πάνω στους άταφους νεκρούς;

Στον απόηχο της αιματοχυσίας η Λιουντμίλα μετέωρη σε μια στέγη ψιθυρίζει με αφελή επιμονή: «Θα βελτιωθούμε», ενώ τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν αμέριμνα στο ποτάμι και στην πλατεία του Ντον συνεχίζουν να  γιορτάζουν. Μάταια, όμως, ελπίζει άλλη μια γενιά της σοβιετικής ιστορίας, γιατί κανένας δεν τόλμησε να βγει στο μικρό μπαλκονάκι του δημαρχείου και να της απευθυνθεί  καθησυχαστικά:

 «Dorogi tovarishchi, για να παραμείνουμε μια σοσιαλιστική χώρα, εσείς θα πεινάσετε».

M2

Share:

σχετικά άρθρα

Το τέλειο αφεντικό

Κωμωδία, 2021, Ισπανία, έγχρωμη, 120’ Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Όσκαρ Ντε Λα Φουέντε Η συμπόνοια του καπιταλιστή, ως εργαλείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »