Στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές της αντιευρωπαϊκής (;) «Λέγκας του Βορρά» υπερψήφισαν πριν από λίγο καιρό το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και αντιπαρατέθηκαν μάλιστα γι’ αυτό το ζήτημα, με το ομογάλακτο γερμανικό κόμμα AfD που τάχθηκε κατά.

Στην Ιταλία, το κόμμα του Σαλβίνι υπερψήφισε επίσης την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε πριν από λίγες μέρες, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στις προγραμματικές του δηλώσεις επεσήμανε ότι όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του συναινεί πως το ευρώ και η ΕΕ είναι αμετάκλητα.

Ο Μπέπε Γκρίλο από την πλευρά του, απέβαλε από το κόμμα των «Πέντε Αστέρων» τους δεκαπέντε γερουσιαστές που έσπασαν την κομματική γραμμή και δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι. Λίγες μέρες νωρίτερα, επιφανή στελέχη του κόμματος που ηγείται ο Ιταλός κωμικός ηθοποιός χαρακτήριζαν τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη «απόστολο των ελίτ».

Στην Ισπανία, η αριστερή κυβέρνηση Σάντσεθ διευκολύνθηκε από την αποχή των πενήντα δύο βουλευτών του ακροδεξιού Vox, για να περάσει στο ισπανικό κοινοβούλιο το εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αποτελούν τα παραπάνω επαρκείς ενδείξεις ότι το φαινόμενο του λαϊκισμού βρίσκεται σε καθοδική πορεία στην Ευρώπη; Ιδού ένα καλό ερώτημα για τους πολιτικούς επιστήμονες.

Θ.Κ.