Είναι ο πρόεδρος Τραμπ τόσο ανόητος, ώστε να εννοεί πραγματικά αυτά που λέει; Έκανε ο ίδιος ένεση χλωρίνης για να προφυλαχθεί από την πανδημία;  Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη δολοφονία Φλόυντ υποδαυλίζει περαιτέρω την κοινωνική ένταση; Ή μήπως τον ενοχλεί να τον αποκαλούν ρατσιστή; Προφανώς όχι. Η εμμονή, όμως, ορισμένων μέσων και αναλυτών να αναπαράγουν και να επικρίνουν με τον ίδιο ορθοπολιτικό τρόπο τις απολύτως ορθολογικές, εκλογικά, παλαβομάρες του νυν προέδρου, κάθε άλλο παρά ευνοεί μια μετατόπιση της προεκλογικής συζήτησης στα ζητήματα που ο Τραμπ προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει: Τις οικονομικές ανισότητες και τις συνακόλουθες ταξικές πολιτικές που τις ενίσχυσαν περαιτέρω, στην περίοδο της θητείας του. Αποκορύφωμα ήταν το ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως φάνηκε δυστυχώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ιστορικά, παράδειγμα επιτυχούς εκλογικής στρατηγικής αποτελεί η καμπάνια του Δημοκρατικού υποψηφίου, Χάρυ Τρούμαν, στη διάρκεια των Προεδρικών εκλογών του 1948. Οι τότε δημοσκοπήσεις έδειχναν μεγάλη διαφορά υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Τόμας  Ντιούι, ενώ και ο Τύπος προεξοφλούσε εύκολη επικράτησή του. Ωστόσο, ο Τρούμαν έπαιξε το χαρτί του κοινωνικού ζητήματος, ενεργοποίησε τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά των Δημοκρατικών και τελικά, επικράτησε. Σύμφωνα με μετεκλογικές εκτιμήσεις, η νίκη αυτή αποδόθηκε πρώτον, στο ότι ο Τρούμαν είχε μεγαλύτερη απήχηση στα λαϊκά στρώματα και δεύτερον, στο ότι η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 είχε ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο Δημοκρατικό κόμμα για την διαχείριση της οικονομίας. Σήμερα, ανάλογες προϋποθέσεις είναι αμφίβολο εάν συντρέχουν υπέρ των Δημοκρατικών, δεδομένης μάλιστα της …όχι και τόσο ριζοσπαστικής πολιτικής που εφάρμοσε ο Μπαράκ Ομπάμα την επαύριον της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, τα παθήματα αυτά δεν έχουν γίνει μαθήματα. Το 2016, η συντριπτική πλειονότητα των «έγκυρων αναλυτών» δεν κατάφερε να προβλέψει ότι ο Τραμπ ήταν ante portas. Σήμερα, οι ίδιοι αναλυτές εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται για ποιον λόγο ο Τραμπ συνεχίζει να πουλάει την επικίνδυνη «τρέλα» του – αυτήν ακριβώς, που με περίσσια αυταρέσκεια και απερισκεψία σπεύδουν να αγοράσουν…

Θ.Κ.