Ακριβοί στα δάνεια, φτηνοί στις καταθέσεις

Η είδηση από τις σελίδες του οικονομικού Τύπου είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή: 34 μικρομεσαίες γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια στις μεγάλες καταθέσεις, μεταβιβάζοντας με αυτό τον τρόπο το δυσβάσταχτο κόστος των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, Deutsche Bank και Commerzbank, εξετάζουν την υιοθέτηση του  συστήματος των κλιμακωτών επιτοκίων με ευνοϊκά επιτόκια μέχρι ένα ύψος καταθέσεων και αρνητικά επιτόκια στις μεγάλες καταθέσεις και στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ -το περασμένο μήνα μείωσε περαιτέρω τα επιτόκια στο -0,5% από το -0,4%-  έχει πλήξει σημαντικά την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, οι αντιφάσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι κρίσιμα. Μετακυλώντας το κόστος στους καταθέτες μπορεί να περιορίζονται οι απώλειες στον τομέα των εσόδων, από την άλλη πλευρά όμως οι τράπεζες γίνονται ακόμα περισσότερο ευάλωτες στον κίνδυνο ρευστότητας, λόγω των αντικινήτρων των μεγαλοκαταθετών να επενδύσουν σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Και ενώ οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν πονοκέφαλο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ελληνικές συνεχίζουν να αντισταθμίζουν τις εγχώριες και εξωτερικές πιέσεις μέσω της χορήγησης ακριβότερων δανείων. Συγκεκριμένα, το κόστος χρήματος για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιβαρύνεται με επιτόκια που διαμορφώνονται σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ — το μέσο επιτόκιο για δάνεια έως και 250.000 ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 4,90% έναντι 2,06% στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή όμως, η μείωση των επιτοκίων, που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις, ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες εξελίξεις στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπου το μέσο επιτόκιο ήταν τον Ιούλιο στο 0,30%. Είπαμε, είμαστε επιλεκτικά Ευρωπαίοι παντού…

Θ.Κ