Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη

Κατσίκας, Δ., Φιλίνης, Κ., Αναστασάτου, Μ., επ. (2017), Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη, Αθήνα: Παπαζήσης.

Το βιβλίο αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στόχος του είναι να  προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Είναι δυνατόν να επιτυγχάνουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια; Είναι η φορολόγηση των Ελλήνων υπερβολική; Είναι ο δημόσιος τομέας υπερβολικά μεγάλος; Αρκεί η μείωση των μισθών για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί; Γιατί προωθούνται όλες αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας; Υπήρξε αλληλέγγυα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντί μας; Πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης; Ποια ήταν η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα; Τελικά τα προγράμματα διάσωσης υπαγορεύτηκαν πρωτίστως από την επιθυμία των εταίρων μας να διασώσουν τις τράπεζές τους;

Επτά χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας και ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται παγιδευμένη σε μια βαθιά κρίση, εξελίσσεται ένας αδιάκοπος και ιδιαίτερα έντονος δημόσιος διάλογος γύρω από αυτά τα ερωτήματα, χωρίς όμως να συνοδεύεται πάντα από την απαραίτητη σαφήνεια, νηφαλιότητα και επαρκώς τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια πλήρωσης αυτού του ελλείμματος ανάλυσης και γνώσης, το Παρατηρητήριο για την Κρίση, μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ζήτησε από καταξιωμένους επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία στα σχετικά θέματα, να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Φυσικά, οι απαντήσεις που προσφέρονται δεν αποτελούν τον τελευταίο λόγο για τα εν λόγω ζητήματα. Απώτερος στόχος είναι η τεκμηριωμένη ανάλυση τους, να δώσει το έναυσμα, για τη μετάβαση σε ένα πιο νηφάλιο και τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο για την κρίση.

 

Προσθέστε σχόλιο

To e-mail σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*